Медицинско работно облекло.

Медицинско работно облекло - Виста Ин

За разлика от другите работни облекла, медицинското работно облекло има няколко функционални предназначения. Психологическият фактор, че белите престилки винаги предизвикват доверие е много важен за лечението на пациентите. И макар медицинското работно облекло не винаги да е бяло, дизайнът му е такъв, че да излъчват чистота и функционалност. Кройките и цветовете на медицинските дрехи е различен и в зависимост от това къде ще се ползва – дали в кабинетите за прегледи, дали в манипулационните или в операционните.

Различните видове облекла са предназначени за разнороден персонал. Правилно подбраното облекло е необходимо не само за ефективна работа, но и за да могат пациентите и другите хора правилно да определят какъв точно е медицинският работник. Затова всеки вид персонал избира именно това облекло, което ще е уместно за неговата работа. Медицинските работници прекарват много врене на работните си места и трябва да изглеждат добре и да изпитват пълен комфорт в работното си облекло. Във връзка с това има и друга особеност на тъканите за медицинските работни облекла – те могат да са дори антибактериални. Ако за амбулаторията е важен външния вид на лекарите, то за стационарния блок и за операционната е важна хигиеничността. Важно е дрехите за медицинските работници да се купуват от утвърдени производители, които спазват всички условия за изработка на медицински облекла. Все пак работното облекло защитава както пациента, така и лекаря от зарази и инфекции.

Какви са конкретните изисквания към медицинското работно облекло?

Медицинските дрехи трябва да са ушити от тъкани с ярко изразени противомикробни качества. За това се използва нетъкан материал с добавени полиестерни влакна, в които не могат да се размножават микроби и бактерии. Качествените медицински дрехи са направени от нетъкани материали, които предварително са били подложени на противомикробна обработка с помощта на специално пропиване на тъканта. Веднъж пропит със специалния разтвор, платът не губи защитните си свойства дори и след многократно изпиране. Предлагат се и медицински облекла от тъкани от ново поколение, които нямат власинки. Власинките могат да станат причина за алергична реакция и възпалителни процеси, а това в медицината не бива да се допуска.

Медицинските работни дрехи трябва да са устойчиви на въздействието на влагата, да имат висока устойчивост на износване и на скъсване, да съхраняват нормалната терморегулация на тялото на медика.

Медицинското облекло не се състои само от престилки, туники и панталони, но и от редица аксесоари – шапки, ръкавици, маски и много други. И всички те трябва също да отговарят на определени изисквания. Асортиментът е голям и разнообразен, според потребностите на медицинските заведения. Качествените работни облекла и аксесоари за медицински нужди се изработват в съответствие със санитарните изисквания и изискват повишена грижа при пране. Медицинските облекла се водят специални. Това се отнася особено сериозно за хирургичните и акушерските дрехи, които притежават повишени качества и се подлагат на специална санитарна и антисептична обработка.


Източник:

http://bit.ly/36j7oOm

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *