Предпазни средства за главата.

Предпазни средства за главата - каски от Виста Ин

За какво служат?

Предпазните средства за главата са предназначени да ви предпазят, ако има риск да бъдете ударен от падащи предмети и/или да ударите главата си в неподвижен предмет (напр. при ограничена височина).

Какви видове съществуват?

По принцип има два вида предпазни средства за главата:

  1. 1. защитни каски — които трябва да отговарят на националните стандарти или на съответните европейски стандарти, като това следва да бъде обозначено от вътрешната страна на корпуса на каската. Тези средства поглъщат силата на удара чрез частично разрушаване или повреждане на корпуса и ремъците или на предпазното уплътнение от вътрешната страна. Ако е необходимо, те могат да бъдат снабдени така също с тапи за ушите (вътрешни антифони) и/или лицеви щитове; и
  2. 2. защитни шапки — представляват пластмасова маска, предназначена за поставяне от вътрешната страна на нормални бейзболни шапки. Те са по-удобни за носене от защитните каски, но са предназначени само за слаби удари. Те не предоставят същото ниво на защита както защитните каски и не бива да се носят вместо тях в зони, в които има нужда от защитни каски.

В настоящия раздел всяко споменаване на предпазните средства за главата се отнася както за защитните каски, така и за защитните шапки. Както ще видите, има някои правила, които се прилагат специално само за защитните каски. По-долу е дадена подробна информация.

Какви са техните ограничения?

Защитните каски са предназначени единствено за защита на главата от удари и от падащи предмети. Трябва да имате предвид, че, ако предметите са особено тежки или падат от значителна височина, все пак вратът или гръбнакът ви може да бъдат увредени.

Всяка каска, която е претърпяла сериозен удар, трябва да бъде заменена, дори да няма видими белези за повреждане.

Помнете: пластмасовите средства за защита на главата имат срок на годност. При употреба този срок е до две години. Неизползваните каски могат да се съхраняват в оригиналните им кутии на хладно и тъмно място, но трябва да бъдат употребени в рамките на пет години. Датата на производство се отбелязва от вътрешната страна на каската. Средствата за защита на главата трябва да се подменят също след удар.

На какви места трябва да се носят предпазни средства за главата?

Съгласно законодателството за здравословни и безопасни условия на труд някои места са определени като „зони със задължително носене на защитни каски“.

Най-често длъжностните лица трябва да носят предпазни средства за главата на докове, но такива може да са необходими така също в някои складове.

Ако посещавате обекти на търговци, трябва да сте особено добре запознати с всички такива зони. Зони за носене на каски може да има в някои заводски цехове, строителни обекти и общи промишлени зони.

Според законодателството в областта на здравословните и безопасни условия на труд не се изисква изрично носене на защитни шапки в определени зони, какъвто е случаят със защитните каски. Ако вашият ръководител обаче ви е наредил да носите защитна шапка като предпазна мярка за намаляване на риска от нараняване в хода на вашата работа, вие трябва да носите такава.

Помнете: затегнете подбрадника. Ако не го направите, може да изгубите каската в неподходящ момент. Трябва да се уверите също така, че околожката е правилно регулирана спрямо главата ви. Ако каската е твърде голяма или твърде малка, трябва да се свържете със своя доставчик, за да получите друга.

Какви грижи се полагат за тях?

Нужно е да поддържате предпазните средства за главата чисти, но не трябва да ги миете със силни почистващи препарати. Ако каската се използва от повече от един човек, се препоръчва след всяка употреба вътрешната повърхност да се избърсва с мек дезинфектант.

При никакви обстоятелства защитните каски не трябва да се боядисват, украсяват с лепенки, маркират с маркери или умишлено да се надраскват, тъй като това ще ги повреди.

Периодично трябва да проверявате защитните каски за признаци на износване или стареене. Следва да се води документация за тези проверки.

Когато не се използват, всички предпазни средства за главата трябва да се съхраняват на хладно, тъмно място. Не трябва да са изложени на силна слънчева светлина или на много високи или ниски температури.

А относно предпазните каски за мотоциклетисти?

Обикновено при каране на мотоциклет е необходима предпазна каска със шлем или предпазна каска при велосипед. Те не са приемлив заместител обаче в зони за носене на защитни каски.


Източник:

http://bit.ly/2N77XDm

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *