Работно облекло – защита, статус и имидж.

Работно облекло - защита за работния процес от Виста Ин

Има професии, в които работното облекло е задължително. Независимо дали става дума за работни дрехи, които се носят със защитна цел (защитно облекло) или за такива, чиято цел е да издават професионалния и обществен статус на носещия ги – доста от най-ключовите обществени занимания биха били немислими без професионалното облекло.

В случаите, в които става дума за компании, които не са свързани с ключови за обществения сектор занимания, трябва да се знае, че добре подбрано работно облекло създава атрактивен имидж на компанията. Изборът на подходяща униформа за служителите придава професионална визия, която привлича клиентите. Но униформите в някои сектори имат и друга функция – те могат да рекламират вашия бранд чрез съответните лога и цветове и да го отличават на пазара.

Някои работни дрехи следват специален и стриктен дрес код – като например полицейските или военните униформи. Те задължително са еднотипни. Същото важи за професионалното облекло на пожарникарите или на другите специализирани служби.

Когато става дума за медицинско работно облекло обаче, в повечето случаи е възможно то да се комбинира със свободно избрани дрехи – всички знаем, че задължителната бяла престилка може да се носи и върху ежедневни дрехи. За работа в операционната обаче се изисква не само престилка, но и цялостен екип, включващ кърпа или шапка за коса, туника, медицински халат…

При професии, свързани с кухнята – някои ресторанти имат специални изисквания към цялостното работно облекло за готвачи. Задължителното професионално облекло в бранша обикновено включва специален панталон, готварска шапка, специална престилка и дори специални обувки. Други ресторанти се задоволяват единствено с наличието на престилката и шапката, като в зависимост от работодателя е възможно дори да няма изисквания за общи цветове или форма на дрехите.

Но точно както спортистите имат зимни и летни униформи, така и професионалното облекло обикновено се дели на зимно работно облекло и лятно работно облекло. Тъй като работното облекло трябва да има чисто функционални ползи, зимните и летните облекла помагат на служителя да се чувства адекватно по време на работа и при специализирани условия на труд.

От голямо значение е и правилната поддръжка на работното облекло. Освен че работят в полза на самочувствието на служителите, добре поддържаните работни дрехи облекчават трудовия ден, водят до по-добра производителност и намаляват риска от отпуски по болест.

Ако вие сте от хората, които нямат нищо против да носят работно облекло през деня, може би е добре да помислите за кариера в някоя от дейностите, посочени в галерията.


Източник:

http://bit.ly/2qdHFWU

Вижте още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *